İYS (İleti Yönetim Sistemi), 4 Ocak 2020 tarihli, 30998 sayılı Resmi Gazete’de yayımlan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle birlikte hayatımıza girdi.
Ticari Elektronik İleti onayı alınmasını, reddetme hakkının kullanılmasını ve şikayet süreçlerinin yönetilmesini düzenleyecek olan İYS (İleti Yönetim Sistemi), Ticaret Bakanlığı’nın gözetiminde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kuruldu.
Özellikle ticari elektronik ileti gönderimi yapan firmaları ilgilendiren bu değişiklikle beraber artık reklam ve tanıtım mesajları göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler, İYS (İleti Yönetim Sistemi)’ne kayıt yaptıracak ve İYS‘de onayı olmayan alıcılara ticari elektronik ileti gönderemeyecek.
İzinsiz ticari elektronik ileti göndermenin cezası var mı?
6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 12 maddesinde, kanuna aykırı hareket edilmesi halinde uygulanacak yaptırımlar belirlenmiştir. İhlallere ilişkin 2020 yılı değerleme oranlarına göre belirlenen güncel idari para cezaları, ihlalin türüne göre değişkenlik göstermektedir.
e-Ticaret Kanunu uyarınca ve 2020 yılı itibariyle;
Alıcılara önceden onayları alınmaksızın ticari ileti gönderilmesi veya ticari iletinin alıcıdan alınan onaya uygun olmaması durumunda 9.515 Türk Lirasına kadar (bir defada birden fazla kişiye hukuka aykırı ileti gönderilmesi halinde) bu ceza, on katına kadar arttırılarak uygulanmaktadır.
Ret bildirimine ilişkin yükümlülüklere uyulmaması durumunda 28.546 Türk Lirasına kadar, idari para cezası hizmet sağlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara uygulanabilecektir. Ayrıca toplu gönderimler halinde, idari para cezası tutarı on katına kadar arttırılabilmektedir.
İYS Ceza
6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 12 maddesinde uygulanacak Cezai Hükümler şu şekilde açıklanmıştır:
MADDE 12 – (1) Bu Kanunun;
- a) 3 üncü maddesindeki yükümlülüklere, 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki yükümlülüklere, 6 ncı maddesinin birinci fıkrasına veya 7 nci maddesinin birinci fıkrasına aykırı hareket eden hizmet sağlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara bin Türk lirasından beş bin Türk lirasına kadar,
- b) 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki veya aynı maddenin ikinci fıkrasındaki, 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki veya 7 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarındaki yükümlülüklere aykırı hareket eden hizmet sağlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara bin Türk lirasından on bin Türk lirasına kadar,
- c) 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki, 8 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarındaki yükümlülüklere aykırı hareket eden hizmet sağlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara iki bin Türk lirasından on beş bin Türk lirasına kadar,
ç) 11 inci maddesinin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere iki bin Türk lirasından beş bin Türk lirasına kadar,
idari para cezası verilir.
(2) Bir defada birden fazla kimseye 6 ncı maddenin birinci fıkrasına aykırı olarak ileti gönderilmesi hâlinde, birinci fıkranın (a) bendinde öngörülen idari para cezası on katına kadar artırılarak uygulanır.
(3) Bu maddede öngörülen idari para cezalarını verme yetkisi Bakanlığa aittir. Bu yetki, merkezde Bakanlığın ilgili genel müdürlüğüne, taşrada ise Bakanlığın il müdürlüklerine devredilebilir.
İstenmeyen iletilerde şikayet sistemi nasıl işliyor?
Yönetmelik çerçevesinde istenmeyen ticari elektronik iletilere ilişkin başvurular, dilekçeyle ticaret il müdürlüklerine yapılabildiği gibi Bakanlığın resmi internet sitesi ve e-Devlet Kapısı üzerinden ulaşılan Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi (tiss.gtb.gov.tr) üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
Şikayetler, ticari elektronik iletinin gönderildiği tarihten itibaren en geç 3 ay içinde yapılabiliyor.